Hvordan ta i bruk WordPress?


administrasjon av hjemmesider - WordPress Dashbord og cPanel

Hvis du har kjøpt hjememsidepakken WordOnNet er det bare å logge seg på WordPress Dashbord for å vedlikeholde og videreutvikle nettstedet.

Dette gjøres ved å skrive /wp-login.php etter ditt domene. Er domene f.eks. www.eksempel, logger du på med å skrive http://www.eksempel.no/wp-login.php.

Logg på med samme brukernavn og passord som gjelder for cPanel og vår kundeweb.

Har du ikke installert WordPress allerede må du først gjøre det før du kan starte å lage dine nye hjemmesider. Under finner du informasjon om hvordan dette gjøres.

Hva kreves for å kunne installere WordPress?

WordPress.org varianten av WordPress kan installere på et webhotell eller på en egen datamaskin. Løsningen krever følgende:

  • Webserver (fortrinnsvis Apache, men IIS kan også brukes)
  • FTP-program (hvis du velger webhotell uten Fantastico)
  • PHP (siste versjon)
  • MySQL-database (siste generasjon)
  • Eget domene

Disse tjenestene kan bestilles av OnNet – velg 1-stjerners Linux webhotell. Det inneholder alt det du trenger, inkludert eget domene og koster kun kr 19/mnd.

Når du har et webhotell som oppfyller kravene over kan du klikke på knappen under og følge bruksanvisningen du kommer til for å installere og aktivisere WordPress på ditt domene.

WordPress Dashbord – kontrollpanelet

Når du har installert WordPress kan du logge deg på WordPress for å sette opp nettstedet og begynne lage egne sider og innlegg som publiseres på ditt domene.

WordPress Dashbord er kontrollpanelet til WordPress og brukes tl å sette opp og vedlikeholde nettstedet ditt. Alt du gjør som eier eller bruker av WordPress skjer gjennom dette kontrollpanelet. 

 Velg tema til ditt nettsted

Tema eller themes som det heter på engelsk, er en viktig del av WordPress, da temaet avgjør nettstedets layout, farge og skriftvalg for å ha nevnt noe. Temaet er et sett malfiler som formaterer hvordan hver enkelt nettside skal se ut.

Når du installerer WordPress blir WordPress sitt standardtema aktivisert. Har du ikke spesielt store krav til webdesignet kan du klare deg med dette temaet. 

Ønsker du et annet utseende enn de mulighetene standardtemaet gir deg, kan du kå til wordpress themes og laste ned ett av de mange tusen temaene som ligger her helt gratis. 

themes_directory

Du kan også søke etter og automatisk søke etter et tema via WordPress Dashbord, ved å gå til Utseende og velge Temaer fra Utseende menyen. Klikk så på “Legg til” for å kunne søke og installere ett av temaene til WordPress.org.

utseende_themes

Utvidelser (plug-ins)

En WordPress-utvidelse er en tilleggsfunksjon for WordPress, det vil si en funksjon som ikke standard er innebygd i WordPress. Utvidelsene finner du i et eget menyvalg i WordPress Dashbord (kontrollpanelet). Her kan du aktivere, redigere, slette, eller legge til en ny utvidelse.

utvidelser

Hvis du velger «Installerte utvidelser», får du opp en oversikt over utvidelser som allerede er blitt installert.

plugin

På sidene våre finner du en mengde ulike utvidelser, også kalt tillegg, som du kan laste ned og installere som en del av nettstedet ditt via WordPress Dashbord. Hver imidlertid forsiktig, og ikke aktiviser for mange utvidelser. Det drar nemlig ned ytelsen og jo flere som aktiviseres, jo større blir også sjansene for at noen kommer i konflikt med hverandre eller inneholder alvorlige sikkerhetshull som åpner WordPress for uvedkommende.

Widgeter

Widgeter er små programmer, i form av ulike utvidelser, som gir WordPress ekstra funksjoner. Disse plasseres gjerne i en sidebar som på venstre eller høyre side av nettsiden (hovedsiden). Widgeter installerer og styrer du via WordPress Dashbord. Gå til Utseende og velg Widgeter for å få oversikt over dine tilgjengelige widgeter og widgeter områder. Dra deretter inn tilgjengelige widgeterer inn i en av dine wideter områder.

widgets1

Hvilke wideter og hvor mange widgeter områder du har tilgjengelig for ditt nettsted er avhengig av hvilket tema du har valgt å bygge nettstedet ditt på. Sjekk derfor dette ut før du velger ditt tema. Hvilke widgeter du har tilgjengelig og som du kan sette inn i en av dine widgeter områder avgjøres av hvilke utvidelser du har installert.