Hva er WordPress widgeter?


En widegeter er et område på sidene dine hvor du kan putte inn de tilleggene du har installert. Tilleggene som du putter inn i disse widgeter områdene blir vist på alle sider og innlegg i dette widgeter området.

Det kreves ingen forhåndskunnskap om koding eller programmering for å ta i bruk et widgeter-område, og det er i praksis ingen begrensninger for hva slags innhold du kan sette inn i disse områdene av siden/bloggen din.

Ulike temaer har ulikt antall widgeter

Hvilke widgets du har tilgang til er avhengig av hvilket tema og tilegg du har valgt å installere, mens antall widgeter-områder avgjøres av ditt valgte tema. Hvor mange widgeter-områder og hvor disse widgeter-områdene er plassert er dermed noe du bør sjekke ut før du tar ditt endelige temavalg.

Ulike temaer har med andre ord ulike widgeter og widgeter-områder inkludert. 

Normalt kan du velge mellom minst tre ulike widgets områderet sidebar område, en eller flere bunnbar områder og et header område.

Widgeter finner du under Utseende

Widgeter kan du styre via WordPress Dashbord, via menyvalget “Widgeter” som finnes under hovedmenyvalget Utseende. Du får da en oversikt over blant annet tilgjengelige widgeter og inaktive widgeter.

widgets1

På høyre siden (det mørkere området) finner du widgeter som er forhåndsinstallert i det temaet du har valgt. Hvis du klikker på pilen, som er plasser på høyre siden i hver widget, har du muligheten til å konfigurere den aktuelle widgeten.

widgets33

Du kan blant annet endre tittel på widgeten eller slette den. Her er for eksempel innstillinger for widgeten «Siste innlegg»:

widgets2

På venstre siden finner du widgeter som er tilgjengelige for det utvalgte temaet.

Aktivere eller deaktiver en widget

Du kan klikke på en tilgjengelig widget, som står midt på siden, og dra denne til høyre siden, for å legge til temaet for din blogg. Ønsker du å deaktivere noen widgeter, er det bare å klikke-og-dra den over til venstre området. Da vil den aktuelle widgeten forsvinne fra din blogg. Enklere kan det ikke gjøres, eller hva?

Widget-områder

På høyre siden i kontrollpanelet for widgeter finnes det bokser som widgeter kan plasseres inn i, det er bare å dra en widget fra venstre til høyre, og da er widgeten aktiv. Bare husk på at du må justere plasseringen av widgeten på riktig plass, mens du holder den med venstre musepeker- du slipper taket når du ser at widgeten er på riktig plass.

widgets5

Du kan selvfølgelig bevege widgetene til en annen plass, hvis du ikke er fornøyd med førstevalget.

Det er viktig å være klar over at ulike temaer leveres med ulike widgeter, og derfor kan boksene på høyre siden variere, både når det gjelder antall og konfigurasjon. Temaet «Twenty Twelve» har for eksempel følgende bokser:

  • «Main Sidebar» er menyen i venstre marg.
  • «First Front Page Widget Area» er den første forsiden.
  • «Second Front Page Widget Area» er den andre forsiden.

Widget-antallet kan økes

Ønsker du å installere flere widgeter enn det som leveres via det temaet du har valgt, kan dette ordnes via utvidelser.

Går du til “Ultimate systemtillegg” og klikker på fanen “Utvikling/programmering” finner du en rekke utvidelser for å legge til flere widgeter-områder.

Under finner du en YouTube video for “eksperter” som kan PHP programmering om hvordan du selv kan gå inn i ditt child-tema og legge til flere widgeter områder manuelt i ditt tema.

Det må her presiseres at dette er noe nybegynnere ikke bør prøve på, da den miste feil i koden kan ødelegge hele ditt tema. Har du ikke vært borti PHP-programmering tidligere, bør du holde deg til utvidelsene vi har anbefalt for dette formålet.