Å ha en fullstendig sikkerhetskopi av nettstedet ditt er viktig i tilfelle:

  • serveren skulle gå i stykker,
  • du sletter filer eller data ved et uhell
  • blir utsatt for hacker angrep som endrer eller ødelegger deler av nettstedet
  • du ønsker å flytte ditt WordPress nettsted fra en server til en annen, eller fra din maskin til serveren.
  • du ønsker en kopi av et bestemt WordPress oppsett

Hva må sikkerhetskopien inneholde?

For å ha en fullstendig backup av ditt WordPress nettsted må du ha en fullstendig kopi av ale dine filer, pluss mySQL databasen til WordPress.

Hvordan ta en backup av WordPress?

Du kan enten ta sikkerhetskopien av ditt WordPress nettsted manuelt eller du kan bruke en utvidelse. Det siste er utvilsomt det enkleste.

Backup via en utvidelse

Det finnes flere utvidelser du kan bruke for å ta en backup av ditt nettsted. Vi anbefaler alle våre kunder å installere sikkerhetsutvidelsen iThemes Security som også inneholder en god backupfunksjon. Fordelen med dette tillegget er at du ikke trenger å installere en egen utvidelse for å ta en regelmessig sikkerhetskopi av nettstedet ditt. 

XCloner er en sikkerhetskopiering og gjenoppretting komponent designet for PHP / MySQL nettsteder, og finnes som et tillegg til WordPress.

Ønsker du å legge sikkerhetskopien din i en av de store nettskyene, er UpdraftPlus et godt alternativ. Med over 1 millioner installasjoner er dette et av de mest populære backup utvidelsene til WordPress. UpdraftPlus er også det høyest rangerte backup tilleget hos rankwp.com.

Manuell backup av WordPress

Rydd i utvidelser
Før du setter i gang med kopiering av WordPress-filer, kan det være lurt å slette utvidelser du faktisk ikke bruker. Dette gjelder spesielt hvis du har brukt WordPress lenge, og har installert flere utvidelser for å teste ut. Problemet er at alle installerte utvidelser, også de som ikke er aktiverte, blir tatt med når du kopierer WordPress-filene. Jo flere overflødige filer du har, jo lenger vil kopieringen ta.

Kopier WordPress-filene

wp_ftp2

Start ved å logge deg på webhotellet via FTP-programmet. Plasseringen av din WordPress-installasjon varierer etter webhotell, det vil si mappen hvor filene ligger, dette kan være httpdocs, httpwww eller www. Hvis du ser undermappene wp-admin, wp-content og wp-includes, da har du riktig mappe. Vær også oppmerksom på at skjulte filer synes i mappen, disse filene må være med, du finner som regel et valg i FTP-programmet, noe som ligner på «show hidden files». Hvordan kan du vite om du har visning av alle filer, også de som er skjulte? En måte å sjekke dette på, er å se om filen «.htaccess» vises eller ikke. Hvis du ser denne filen, da har du korrekt visning i FTP-programmet.

Opprett en ny mappe på din lokale datamaskin, for eksempel wordpress_backup. Overfør alle WordPress-filene fra webhotellet til den nye mappen. Kopiering av alle filene vil ta tid.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette en WordPress-installasjon, går denne kopiering den motsatte veien, altså du kopierer filene til den serveren som skal brukes for installasjonen. Du kan velge å gjenopprette WordPress-installasjon til samme domene som før, eller til et nytt domene. Du kan også velge å gjenopprette WordPress til localhost, altså til en WordPress-installasjon på din egen datamaskin.

Kopier databasen
Bruk phpMyAdmin til å kopiere tabeller i WordPress-databasen. Webhotellet ditt tilbyr gjerne et verktøy som gi deg tilgang til phpMyAdmin, ta kontakt med dem for mer informasjon.

Logg deg inn på phpMyAdmin, velg riktig database og merk deretter alle tabellene i databasen – det skal være egen kommando (lenke) for dette i phpMyAdmin-grensesnittet. Klikk deretter på Eksporter. Innholdet i neste vindu du får opp vil variere etter hvilket webhotell du bruker. Det kan hende du får et vindu med masse muligheter. Her kan du la det stå uendret. Det kan være en fordel å sette en hake ved «Last ned som en fil», dersom du får denne muligheten, da kan du ta vare på filen på din egen datamaskin. Du kan eventuelt velge å komprimere eksport-filen, noe som er en klar fordel, hvis du har en stor database. Så er det bare å velge Fullfør, og dette i gang eksport-prosessen. Filen blir da lastet ned som en .sql-fil.

Hvis du har flere enn 1 database, og er usikker på hvilken database det gjelder, vil du finne svaret i filen wp-config.php, og denne filen finner du i wordpress-mappen på serveren.

Gjenoppretting
Skal du gjenopprette tabellene i databasen bruker du Import i stedet for Export, og velger filene fra sikkerhetskopien.

Husk å endre wp-config, hvis det trengs
Du må eventuelt redigere wp-config for korrekt informasjon om brukernavn og passord for databasen, dersom dette er nødvendig. 

Kilde: Dataporten