Hjemmesidepakken «WordOnNet» er utviklet i WordPress; 

– verdens mest populære program for å lage og vedlikeholde nettsider og blogger.

WordPress er også OnNet sin utviklingsplattform. Det estimeres at over 25% av alle verdens nettsteder idag er utviklet i WordPress. Noe som sier litt om deres dominerende posisjon. 

Videoen under gir deg en kort innføring i hva WordPress er.

Store brukere

wordpress brukere

WordPress er et enkelt, men samtidig et svært avansert system for å bygge opp et nettsted. Det er derfor ikke overraskende at aktører som CNN, eBay, GM, Forbes, NBC Sports, UPS, Reuters, Sony, New York Times og VW har valgt å utvikle sine nettsteder ved hjelp av WordPress. De er ikke alene. Minst 1 av 4 nettsteder gjør det samme.  

Kjennetegn Kjennetegn

Noen viktige kjennetegn ved WordPress er (klikk på det pluss symbolet du ønsker mer informasjon om):

100% gratis - åpen kildekode

100% GRATIS!

WordPress er et GPL-lisensiert publiseringsverktøy. Du kan dermed laste ned og installere dette programmet helt gratis, uten å måtte betale noen form for lisens.

Åpen kildekode

Siden WordPress er basert på en åpen kildekode følger alle kodene programmet benytter med nedlastningen. Disse kodene er dokumentert i de enkelte system filene og på WordPress sine hjemmesider, sammen med en rekke forum o.l. du kan delta i for å selv ta del av den fremtidige utviklingen av WordPress.

Dette har gjort at det i dag finnes over 100.000 utviklere i verden som sitter gratis å utvikler nye plug-ins og temaer til WordPress.

Les også: Skeptisk til “åpen kildekode” programmer? Det bør du kanskje ikke være …

Funksjonaliteten avgjøres av hvilke utvidelser (plug-ins) du velger

Hva er en utvidelse (plug-ins)?

WordPress sin grunninstallasjon inneholder kun basic funksjonene du trenger for å sette opp et nettsted med tradisjonelle nettsider eller en blogg. Standardversjonen er dermed full av mangler for den profesjonelle brukeren.

Tanken er at den enkelte bruker selv skal tilføre den ekstra funksjonaliteten de trenger til sitt nettsted ved å laste ned en eller flere av de over 20.000 utvidelsene som finnes til WordPress og som kan gratis lastes ned og installeres gjennom kontrollpanelet til WordPress.

Utvidelser, også kalt plug-ins er små programmer du kan installere som en del av WordPress for å utvide programvaren med ny funksjonalitet. F.eks. Facebook eller Twitter integrasjon, kontaktskjema, event kalender, FAQ, forum, chat og nettbutikk.

I dag finnes det over 20.000 slike plug-ins som du gratis kan laste ned og installere som en del av WordPress.

Utseende (layout) og designet avgjøres av hvilket tema (themes) du velger

Web designet avgjøres av temaet du velger

Mens tilleggene du velger å installere avgjør hvilke funksjoner nettstedet får, avgjøres temaet du velger hvilket webdesign nettsidene får.

Et tema, også kalt themes, er mal-filer (templates) til WordPress som avgjør hvordan nettstedet blir seende ut med hensyn til layout og grunndesign. Det vil si visuelle elementer som går igjen på alle sider.

På WordPress sine hjemmesider finner du nærmere 3.000 ulike temaer du kan gratis laste ned og installere som en del av WordPress for å gi nettstedet ditt ønsket layout. Etter installasjonen setter du selv inn din logo og formaterer oppsette av sidene med hensyn til farger, skriftstørrelser, plassering av elementer o.l. Hvilke muligheter som her finnes er avhengig av hvilket tema du velger.

Bygger på PHP, Java og mySQL

Bygger på PHP, Java og MySQL

WordPress er skrevet i PHP og benytter en MySQL database til å lagre dataene som vises på sidene dine. Dataene i databasen redigerer du gjennom en 100% webbasert  WYSIWYG-editor.

PHP er i dag verdens mest brukte programmeringsspråk på Internett, mens mySQL er verdens mest populære database format. Dette sikrer deg en publiserings plattform for nettsidene dine som blir kontinuerlig videreutviklet, både med hensyn til funksjonalitet som sikkerhet.

En stabil og sikker plattform

En stabil og sikker plattform

WordPress hadde ikke blitt brukt av over 80 millioner nettsteder hvis dette ikke var en brukervennlig, stabil og sikker publisering løsning. WordPress er blitt testet av flere anerkjente sikkerhetsselskaper, både på oppdrag av WordPress selv og på eget initiativ.

WordPress er til tross for sin omfattende funksjonalitet en meget lettkjørt plattform som ikke krever store server ressurser. Ressursbruken øker imidlertid med antall tillegg som installeres som en del av løsningen, noe som etter hvert kan gjøre løsningen svært ressurskrevende med hensyn til minne og prosessorkraft.

OnNet sine installasjons script sørger for at WordPress blir installert på en 100% korrekt måte, med riktige rettigheter til alle filer og mapper.

På grunn av WordPress sin enorme popularitet er plattformen også den mest attraktive for hackere og spammere som ønsker å bryte seg inn av ulike årsaker. WordPress er i utgangspunktet en sikker plattform, men på grunn av hackernes interesse for plattformen klarer smarte hoder fra tid til annen å finne sikkerhetshull i tilleggene som brukerne installeres og som ikke går igjennom samme sikkerhetskontroll som kildekoden. For å hardne WordPress kjernen og serveren for kjente sikkerhets risikoer har vi implementert rundt 50 sikkerhetstiltak i forbindelse med utformingen og oppsettet av våre WordOnNet pakker.

Frihet til å bytte leverandør når du vil

Frihet til å velge leverandør

WordPress er en uavhengig teknologi. Hvis du senere ønsker å flytte hjemmesidene dine til en annen leverandør, er dette svært enkelt å gjøre. Det er bare å ta en backup av alle sidene og databasen din og flytte disse sidene og databasen til en annen hosting leverandør som tilbyr støtte for PHP og mySQL og sidene dine kommer opp igjen som før.

Du blir med andre ord ikke låst til en og samme leverandør for evig tid. Du beholder friheten til å gjøre hva du vil og OnNet har ingen bindingstid på Webdesign pakken, så du trenger heller ikke å vente hvis du av en eller annen grunn skulle bli misfornøyd og ønsker å flytte hjemmesidene til en annen leverandør.