Et tema er en nødvendig del av WordPress, og er det som definerer nettstedets utseende og grunnfunksjonalitet i form av widgeter. Temaer er laget av flere filer, for det meste PHP-filer. En liste over disse filene finner du ved å klikke her.

Er du en vanlig WordPress bruker trenger du aldri å tenke på disse filene som installeres automatisk hver gang du bytter tema for nettstedet ditt. Disse filene er kun av interesse for dem som ønsker å gjøre endringer i temaet som ikke kan gjøres gjennom WordPress Dashbord – selve kontrollpanelet for WordPress.

Noen temaer er gratis, mens andre koster penger. Alle temaene du finner i tema-arkivet til WordPress.org er gratis temaer du kan laste ned og bruke som tema for ditt nettsted.

Du kan også lage dine egne temaer, eventuelt kopiere andres via et såkalt «child»-tema.

colormag

 

Forhåndsinstallert tema

Når du installerer WordPress for første gangen, brukes et standardtema, altså et tema WordPress velger automatisk. Dette kan være «Twenty Twelve», «Twenty Thirteen» eller «Twenty Fourteen», avhengig av hvilken WordPress-versjon du har installerer.

Valg av et nytt tema

Du kan endre temaet ved å klikke på Utseende og Temaer i kontrollpanelet i WordPress. Temaet som er forhåndsvalgt er plassert øverst. Ønsker du å endre temaet, er det bare å bla nedover siden, og klikke på «Aktiver»-knappen for et aktuelt tema.

Det er superenkelt å skifte et tema – det eneste du trenger å gjøre er å klikke på «Aktiver»-knappen. Vær imidlertid klar over at et nytt tema som du nettopp har aktivert, trenger justering og konfigurering, fordi ulike temaer har ulikt utseende. Men det som er viktig å være klar over hvis du aktiverer et nytt tema, er at selve innholdet (tekst, bilder og så videre) på din WordPress-blogg er uendret.

Du risikerer med andre ord ikke å ødelegge nettsiden din, når du skifter tema – dessuten, hvis du er misfornøyd med det nye temaet, kan du alltid gå tilbake til det gamle temaet – dette gjør du ved å aktivere det gamle temaet. Du trenger ikke å deaktivere et tema for å skifte til et annet.

Velg gjerne «Live forhåndsvisning», før du tar en avgjørelse om å bytte tema. Valg av et tema er faktisk ganske viktig, fordi det i tillegg til å bestemme utseende, avgjør hvor mange funksjoner du får til disposisjon. Et godt tips er å bruke såkalt «Feature filter» for å filtrere et temasøk etter dine ønsker, altså hvilke funksjoner du ønsker.

Last ned, installer og aktiver temaer

Det finnes en annen måte å laste ned og installere WordPress-temaer. Du laster først ned et tema på et zip-format. Du finner nedlastbare temaer på wordpress.org/themes – det er bare å finne et tema å klikke på «Download»-lenken, og last ned filen til en mappe du husker.

themes_directory

Du må deretter gå til Utseende i kontrollpanel, og klikke på Installer temaer, videre på «Last opp»-lenken.

utseende_themes

Du blar deg frem til filen du har nettopp lastet ned å installerer temaet her. Det er WordPress som sørger for å pakke opp filen, og installere innholdet.

Tema kan også «installeres» manuelt

Det som er kjekt å være klar over, er at alle temaer ligger i egne mapper i WordPress-installasjonen. Tema-mappene er undermapper i mappen themes, som igjen er en undermappe i mappen wp-content. Mappestrukturen ser med andre ord slik ut:

/wp-content/themes/«tema»

Navnet på selve temaet erstatter «tema». Navnet på temaet bør være både beskrivende og unikt, slike at mapper skiller seg fra andre temaer som etter hvert dukker opp i din WordPress-installasjon.

Dette (temaer er plassert i egne mapper) innebærer at når du har laget en egen mappe som en undermappe under themes, og lagt alle tema-filene i denne mappen, så har du faktisk «installert» det aktuelle temaet. Det eneste du trenger å gjøre da er å aktivere temaet via Utseende, Tema i kontrollpanelet i WordPress.